Obiad, który w sezonie na cukinie, chce się jeść codziennie. Bardzo cytrynowy orzeźwiający ale i sycący makaron zielony od soczystej i chrupiący cukinii. Będzie dobry zarówno na ciepło jak i na zimno – jako makaronowa sałatka. A w dodatku to taki przepis do zrobienia na oko, żeby wszystkiego było tak jak lubicie – po kokardę.
Obejrzyj film z przepisem

Bardzo cytrynowy makaron z cukinią
4 porcje (a nawet 2 – jak ma być po 🎀)
- 4 łyżki oliwy
- 1 cukinia
- duża szczypta soli i pieprzu
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 220 g ugotowanego makaronu
- bardzo duża garść oliwek
- bardzo duża garść bazylii
- parę łyżek startego parmezanu
Bardzo cienko pokrojoną cukinię podsmażamy na mocno rozgrzanej oliwie. Solimy, pieprzymy, ścieramy skórkę z połówki cytryny, dorzucamy posiekany czosnek. Podsmażamy, dolewamy łyżkę wody po gotowaniu makaronu, mieszamy. Ugotowany makaron przekładamy do miski, mieszamy z podsmażoną cukinią, oliwkami i bazylią. Doprawiamy sokiem z połówki cytryny, oprószamy startym parmezanem, dorzucamy garść pistacji. Uśmiechamy się, zjadamy po kokardę.
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu! Będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to także instagram / facebook. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!