Ekspresowe torciki z bakłażana – soczyste, pyszne i sycące. Mięsisty bakłażan lubi towarzystwo pomidorowego sosu i dodatek dwóch rodzajów sera, mozzarelli i parmezanu. To doskonały pomysł na bezmięsny obiad czy kolację, który rozbudzi apetyt również piękną prezentacją. Przepis pokochacie na co dzień i od święta, bo warto go zachować na specjalne okazje.
Przygotowując bakłażana dobrze obrać go w… „zebrę”, dzięki temu pod zębem będzie trochę smakowitej skórki, ale będzie go też łatwiej i przyjemniej zjeść. Plastry przykrywamy mozzarellą i pieczemy. Na taki obiad można się nawet spóźnić, bo torcik jest pyszny także na zimno. Można go zjeść na obiad, a jak ktoś lubi wytrawne torciki, to nawet i na deser.


Ekspresowe torciki z bakłażana
2 porcje, czas przygotowania: 25 min
- 1 bakłażan
- odrobina oliwy
- szczypta soli
- 1 kulka mozzarelli
- 500 ml ulubionego sosu pomidorowego
- szczypta parmezanu
- pieprz
- świeża bazylia
Bakłażana obieramy w zebrę. Dzięki temu pod zębem będzie trochę smakowitej skórki, ale będzie go też łatwiej i przyjemniej zjeść. Następnie kroimy w grube plastry i układamy na blaszce do pieczenia. Każdy plaster solimy i smarujemy odrobiną oliwy. Blaszkę z plastrami bakłażanów wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 8 min, aż bakłażan zbrązowieje.
Po tym czasie przekładamy go na drugą stronę, a na wierzchu każdego plastra układamy po kawałku mozzarelli. Zapiekamy przez kolejne 6-8 minut. W tym czasie bakłażan w całości się upiecze a ser smakowicie się rozpuści.
Upieczone plastry bakłażana układamy jeden na drugi, na kształt mini torcików, oblewamy sosem pomidorowym, oprószamy pieprzem, parmezanem, a wierzch dekorujemy świeżą bazylią. Uśmiechamy się i zjadamy – i na ciepło i na zimno!
Korzystasz z moich przepisów? Oznacz mnie na zdjęciu, będzie mi miło zajrzeć do Twojej kuchni. Szukasz przepisów, rekomendacji i pomysłów, jak delektować się życiem? Zajrzyj na moje profile społecznościowe. Nakarmiona Starecka to instagram, facebook i podcast „Uczta Nakarmionej Stareckiej” do słuchania na Spotify i oglądania na YouTube RMF SHOW. Życie jest za krótkie na złe jedzenie i warto je przeżyć z pełnymi ustami!