Gorgonzola zapiekana z fasolą

Bohaterem tego przepisu jest ser Gorgonzola. Jeden z najbardziej charakterystycznych i jeden z najstarszych serów na świecie. Pierwsze wzmianki o nim sięgają 879 roku n.e. Jego nazwa w połączeniu z miejscem produkcji chroniona jest znakiem DOP (Denominazione di Origine Protetta, po polsku Chroniona Nazwa Pochodzenia).

Nęcąco kremowy, niezwykle aromatyczny i intensywny w smaku ser pochodzi z północnego regionu Włoch – Lombardii – a konkretnie z miejscowości Gorgonzola. Aromat tego skarbu światowego dziedzictwa kulinarnego wyczujecie już z daleka, nie da się go pomylić z żadnym innym serem z niebieską pleśnią. Młody ma powabną maślaną nutę, ale im dojrzalszy, tym więcej zyskuje zadziornego charakteru. Bardzo dojrzały ser Gorgonzola potrafi być wręcz pikantny i ostry w smaku.

gorgonzola zapiekana z fasolą
gorgonzola zapiekana z fasolą

Dzięki tak szerokiej gamie smaku i aromatu ma niezwykły potencjał kulinarny. Można go wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. W najprostszej formie, prosto z opakowania, wystarczy połączyć go z dojrzałą gruszką czy figami, a już stanie się wyrafinowaną przystawką. Pod wpływem temperatury staje się powabnym kremowym sosem.

Nic więc dziwnego, że ser Gorgonzola występuje w przepisach na makaron, pizzę, risotto czy jako nadzienie do różnych pierożków, nie tylko włoskich. Można go podawać nawet na deser, bo świetnie się sprawdzi jako baza serników, lekkich puszystych musów, a nawet dodatek do bezowych tortów.

Ja zdecydowałam się wykorzystać maksymalnie jego walory w połączeniu z kremową fasolą. Poniżej znajdziecie prosty przepis na ekspresową zapiekankę przykrytą kuszącą kołderką z Gorgonzoli. Ser się łatwo rozpuszcza, łączy z pozostałymi składnikami w kremowej konsystencji, a z wierzchu wciąż pozostaje przyjemnie chrupiącą skorupką.   

gorgonzola zapiekana z fasolą

Gorgonzola zapiekana z fasolą

4 porcje, użyłam brytfanki 25 x 20 cm

  • pół dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy 
  • szczypta soli 
  • 100 g szpinaku
  • 40 ml (ok pół szklanki) białego wytrawnego wina 
  • 500 g ugotowanej fasoli 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 180 g sera Gorgonzola
  • szczypta tymianku (ewentualnie)
  • parę grzanek do podania 

Cebulę tniemy w cienkie piórka, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem, solimy. Kiedy się zrumienią, dorzucamy szpinak. Dolewamy wina i dusimy przez chwilę do momentu, aż szpinak nieco zmięknie, a płyn nieco odparuje.

gorgonzola zapiekana z fasolą
gorgonzola zapiekana z fasolą

Zawartość patelni przekładamy do brytfanki, dorzucamy ugotowaną fasolę i garść pomidorków koktajlowych. Na wierzchu układamy kawałki sera Gorgonzola. Skórkę sera możecie pominąć, bo może dawać niepożądaną gorycz, więcej o tym przeczytacie tutaj.

Brytfannę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok pół godziny. Zapiekamy do momentu, aż ser się przyrumieni. Wierzch posypujemy suszonym lub świeżym tymiankiem.
Podajemy z grzankami. Uśmiechamy się i zjadamy.

Gorgonzola

Przepis powstał we współpracy z Italian Trade Agency
[współpraca reklamowa @itatradeagency @italyinpoland]

#gorgonzola #ConsorzioGorgonzolaDop #AgenziaICE #itatradeagency #italiantaste #italyinpoland #fasola #zapiekanka #zapiekankazserem #zapiekankazwarzywna

Pin It on Pinterest