Kolejne szybkie i kolorowe pikle do zrobienia z zamkniętymi oczami. Tym razem w roli głównej nasza swojska kapusta. I przepis na marynatę zgapiony z książki Ottolenghiego (z ostatniej strony jego bestsellerowej „Jerozolimy”).
ŻÓŁTE PIKLE Z CURRY
(2 l słoik gotowych pikli)
- 29 g soli
- 170 g octu jabłkowego
- 1 l wody
- 5 płaskich łyżeczek przyprawy curry
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kg białej kapusty
- 300 g kalafiora
- 1 marchewka
- 6 ząbków czosnku
W garnku łączymy sól, ocet, wodę i curry. Dorzucamy ziele angielskie. Podgrzewamy i dokładnie mieszamy składniki. Studzimy. Kapustę, kalafiora i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wyparzonych słoików, dorzucamy ząbki czosnku i zalewamy marynatą. Kiedy wystygnie, zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. Żółte pikle gotowe są po ok 5 dniach ?