Zupa z pokrzywy z pastą miso

Najlepszy czas na pokrzywę to maj. Jest wtedy świeża, młodziutka i pełna dobroczynnych dla nas walorów. Pokrzywa wzmocni nam włosy, oczyści krew, podniesie odporność, zwiększy liczbę czerwonych krwinek. Jeść, nie bać się, Oto mój pomysł na ujarzmienie jej parzącej mocy.

Zupa z pokrzywy z dodatkiem pietruszki i pasty miso

Składniki na 4 porcje

  • pęczek pokrzywy
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka pasty miso (ekologicznej, 98 % upraw soi jest modyfikowanych genetycznie)
  • pęczek rukwi wodnej
  • 4 ziemniaki
  •  4 jajka „zerówki”
  • olej lniany

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy w garnku na odrobinie oleju kokosowego, zalewamy litrem wody, dorzucamy natkę pietruszki. W oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajko. W tym czasie parzymy pokrzywę i odrywamy jej liście. Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy pokrzywę. Po 2 minutach zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy łyżkę pasty miso, miksujemy wszystko na gładki krem. Na talerzu układamy ziemniaki, zalewamy zupą, dekorujemy rukwią, jajkiem i olejem lnianym. Smacznego!