Przepis na tteok-kkochi: klasyk koreańskiego street foodu

Szaszłyk z koreańskich ciastek ryżowych w sosie z oleju sezamowego i ketchupu.

Uwielbiam ciastka ryżowe. W Korei robi się z nich parę potraw. To może być sprzedawany na ulicy niezwykle sycący słodko-ostry gulasz tteokbokki, stir fry z ciastkami ryżowymi, warzywami i wołowiną gungjung-tteokbokki albo popularna uliczna przekąska, czyli tteok-kkochi. Tę ostatnią pamiętam bardzo dobrze z wieczornych wypadów na Hongdae w Seulu, do dzielnicy studentów, którzy tłumnie okupują stragany z ulicznym jedzeniem. Ostatnio tteok-kkochi jadłam podczas gali otwarcia Korean Film Festival w Kinie Kultura o której pisałam TU.

Ciastka ryżowe to właściwie kluski, ich angielska nazwa – rice cakes – jest trochę myląca. Mnie najbardziej przypominają nasze kopytka, tyle że są twardsze i bardziej gumiaste. Można je kupić gotowe, również w naszych sklepach. Z gotowymi kluskami przygotowanie reszty zajmuje już tylko chwilę.

tteok kkochi

Tteok-kkochi (1 porcja)

 sos:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koreańskiej pasty gochujang
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamoweo

tteok-kkochi:

  • garść sezamu
  • 10 ciastek ryżowych
  • olej do smażenia

Przygotowujemy sos – podgrzewamy w rondelku wszystkie składniki. Mieszamy je ze sobą cały czas. Ostrożnie, uważając, by nie opryskać się gorącym sosem. Odstawiamy na bok.

tteok-kkochi
Sezam wysypujemy na suchą patelnię, prażymy, aż zrobi się złocisty. 

Ciastka ryżowe wyjmujemy z opakowania i przepłukujemy we wrzątku, żeby trochę zmiękły. Oodcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nabijamy dwa lub trzy ciastka ryżowe na patyczki i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na patelni – z obu stron mniej więcej minutę, dzięki temu nasze tteok-kkochi będą z wierzchu chrupiące. Jeszcze ciepłe tteok-kkochi smarujemy sosem z każdej strony za pomocą pędzelka, lub po prostu zanurzamy je w rondelku.

tteok kkochi
tteok kkochi
Posypujemy prażonym sezamem i zjadamy. 
tteok kkochi

To jeden z wielu prostych i ciekawych koreańskich przepisów, które możecie przygotować w domu. W trakcie gali otwarcia Korean Film Festival można było spróbować paru popularnych dań kuchni koreańskiej – poniżej je opisuję. Składniki potrzebne do ich przygotowania dostaniecie w sklepach z azjatycką żywnością.

Kimchi Bulgogi Ssambap
Bulgogi to jeden z najbardziej rozpoznawalnych koreańskich specjałów na świecie. Bulgogi oznacza właściwie odpowiednie marynowanie i doprawianie wołowego mięsa. Namacza się je bowiem w marynacie z sosu sojowego, miodu z dodatkiem cebuli, czosnku, pieprzu i sezamu, a następnie grilluje. Tak przygotowane można podawać w różnych konfiguracjach, w tym daniu  ssambap oznacza zawijanie, więc mięso razem z gotowanym na parze ryżem układa się na liściach sałaty lub ziół i zawija z dodatkiem kimchi, czyli fermentowanej koreańskiej kapusty.

Bibimbap
Kolejny międzynarodowy koreański przebój, który można przygotować już w polskiej kuchni. Podstawą jest ryż, czyli bap, a resztę dania układa się z cienko pokrojonych, zamarynowanych i zblanszowanych na patelni warzyw. Całość wieńczy i doprawia sos na bazie ostrej koreańskiej pasty z papryki. Przed zjedzeniem dania należy wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. 

Tteokgalbi
Słynne koreańskie marynowane w słodkiej zalewie grillowane żeberka. Marynatę przygotowuje się na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i kawy, z drobno pokrojonym czosnkiem, imbirem i cebulą, którą doprawia się cukrem i pieprzem. Zamarynowane mięso obsmaża się na patelni a następnie piecze. W ten sposósb przygotowane mięso ma ciemną, skarmelizowaną  skórkę z zewnątrz a wciąż jest soczyste w środku. 

Gimbap
Rolki przypominające sushi przygotowuje się z gotowanego na parze ryżu z dodatkiem kimchi, pikli, różnych warzyw, jajka, które zawija się w gim czyli płachty suszonych wodorostów. Składniki gimbapu można dowolnie komponować. To mogą być kawałki omletu, ryba, marynowana rzepa daikon czy blanszowany szpinak. Gimbap w Korei Południowej to popularna uliczna przekąska, chętnie zabierana na pikniki czy na lunch do pracy. 

Jumeokbap
Jeśli w nazwie pojawia się bap to znowu będzie ryż – tym razem są to kuleczki, a nawet duże kule z ryżu ugotowanego na parze (jumeok oznacza pięść stąd nazwa przekąski). Doprawia się go octem, cukrem i solą. Kulki faszeruje się mięsem, drobno pokrojonymi warzywami, a obtacza w prażonym sezamie.

Hotteok
Ulubiony deser Koreańczyków. Słodkie smakujące cynamonem placki z lejącym się, gorącym syropem cukrowym z muscovado i orzechami w środku. Są proste do zrobienia i pachną jak polskie święta. Może należy je do nich włączyć?

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!