Prosta frittata z kuminem i kolendrą

Składniki 
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • pół łyżeczki kminku
  • garść młodych liści szpinaku
  • 5 jajek
  • oliwa
  • pęczek kolendry
  • sól morska, grubo mielony pieprz

Akcja

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dusimy do miękkości na małym ogniu. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, kumin i kminek. Przykrywamy przykrywką. Na średnim ogniu dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy czy ziemniaki są gotowe wybierając najgrubszy plaster i próbując. Łyżką cedzakową wyjmujemy ziemniaki do miski, dodajemy kolendrę, szpinak, soli, pieprzymy. W drugiej miseczce rozkłócamy jajka. Dolewamy je do ziemniaków i reszty, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wlewamy masę i smażymy pod przykrywką na małym ogniu. Po 10 minutach powinno się już ściąć jajko na wierzchu, wtedy zdejmujemy patelnię z palnika i przekładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 minut. Gotowe! Najlepiej smakuje wystudzone.