Kuchnia austriacka zimą: najsłynniejsze dania

Kaiserschmarrn na śniadanie, käsespätzle na obiad i fondue na kolację. Na sam widok tych kalorii zatykają się żyły, odpinają bajpasy i skacze cholesterol.

Pobiłam swój rekord. Po pobieżnym rachunku sumienia dreszcz niepokoju przebiegł mi po pośladkach: kaiserschmarrn na śniadanie, käsespätzle na obiad i fondue na kolację – to brzmi jak 3 tysiące kalorii dziennie, a przecież nie doliczyłam jeszcze znakomitych austriackich win i mającego mi pomóc strawić to wszystko schnappsa! Sięgnęłam jednak po kalkulator i policzyłam, że w ciągu zaledwie czterech dni spędzonych w dolinie Paznaun w Austrii zjadłam i wypiłam około 18 000 kalorii!

nakarmiona starecka kaiserschmarrn austria-1

Jakież było moje zdziwienie, kiedy po powrocie z nart w Austrii weszłam na wagę i okazało się, że ważę całe 2 kilogramy mniej niż przed wyprawą.

Kuchnia Tyrolu jest tłusta i ciężka, pełna mącznych, oblanych serowym sosem potraw i mięsiw osiadających na żołądku. Ale jak się okazało można sobie na nią pozwolić pod jednym warunkiem – jeśli jeździ się na nartach.

Oto wspaniałe, pyszne dania, które możecie pałaszować bez wyrzutów sumienia – o ile macie w perspektywie szusowanie po stoku. Następnym razem biorę dokładki. Przecież wychodzi na to, że przez cały mój pobyt w Tyrolu byłam na deficycie energetycznym!

see austria tirol tyrol nakarmiona starecka-1

 

Wiener Schnitzel
Nie ma chyba słynniejszego kotleta na świecie od tego panierowanego i smażonego na smalcu cielęcego specjału z Wiednia. Jego popularność bije na głowę nawet sławę pierwowzoru, kotleta z Mediolanu, cotoletta alla milanese, którego wspomnienie miał ponoć przywieźć z podróży feldmarszałek Radetzky. To numer popisowy stolicy Austrii, ale równie chętnie jadany w Tyrolu i na całym świecie zresztą. Podaje się go z ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną oraz kawałkiem cytryny. Za punkt honoru kucharz stawia sobie takie przygotowanie panierki, by w trakcie smażenia powstały na niej apetyczne purchle na miarę wzburzonych fal Dunaju. Szefowi kuchni z restauracji Alpenhaus – Mountain VIP Club naprawdę się to udało.

wiener schnitzel nakarmiona starecka-1
Wiener schnitzel

Käsespätzle
Patelnię zapiekanych pod serem klusek, przypominających nieco nasze zacierki, z reguły wieńczy kłak prażonej w głębokim tłuszczu, chrupiącej słodkiej cebuli. Käsespätzle mogą być dodatkiem do dania, ale zawsze jest ich pokaźna kopa. Jadłam je w kilku wersjach: z orzechami, które od czasu do czasu miło chrupały w zębach, ze szpinakiem i – najbardziej klasycznie – z dużej porcji jajek w serowym sosie. To babcine, kojące i przepyszne danie, które najlepiej jadać w samotności. Inaczej wciąż ktoś będzie je wam podjadał.

käsespätzle nakarmiona starecka-1
Käsespätzle – kluseczki podaje się z reguły na ciepłej jeszcze patelni, w której były zapiekane

Maluns
To niejedyne danie z ziemniaków w Tyrolu, ale na pewno z kalorycznej czołówki. Gotowane ziemniaki ściera się na tarce, a następnie miesza z mąką i rozciera w palcach podobnie jak kruszonkę. Powstałe ziemniaczane okruszki podsmaża się na dużej ilości masła lub smalcu i podaje na różne sposoby – z serem, bekonem, prażoną cebulką, na słodko z musem jabłkowym, a nawet w wersji chłopsko-luksusowej, czyli z kawiorem. Ja jadłam je w najprostszej, wytrawnej wersji w alpejskiej chacie Gratli, zlokalizowanej na wysokości 2220 metrów w ośrodku narciarskim w See.

Maluns
Maluns – smażone na smalcu ziemniaczane okruszki

Fondue
To szwajcarskie, ale popularne w całych Alpach danie zostało wymyślone przez górali jako sposób na uratowanie zeschniętego sera. Bardziej rozpustnie się nie dało. W gorącej masie, przygotowanej z różnych gatunków sera, doprawionej gałką muszkatołową, pieprzem, czosnkiem i białym winem, macza się kawałki pieczywa, warzyw i mięs. Fondue, które jadłam w restauracji Walserstube, mieszczącej się w ponad 400-letnim budynku w miejscowości Mathon w dolinie Paznaun, podano z pieczonym ziemniakiem, czerstwą białą bułką i kawałkami mięsa. Obgotowywało się je uprzednio samemu w kociołku z bulgocącym bulionem. Po zjedzeniu wszystkiego do bulionu został dolany schnapps, a zupę zaserwowano nam w kubkach.

Dzikie żądze przy fondue
Dzikie żądze przy fondue

Kaiserschmarrn
Nasz omlet grzybek nie wydaje się już taki puszysty po spróbowaniu austriackiego cesarskiego omletu. Tu ubite na sztywną pianę białka podobnie łączy się z mlekiem, żółtkami, mąką pszenną, ale też otartą skórką cytryny i wanilią. Masę wylewa się na patelnię, smaży, czasami dopieka w piekarniku, następnie rwie lub kroi na mniejsze kawałki, które obsmaża się jeszcze raz na masełku. Kaiserschmarrn podaje się obsypany cynamonem i cukrem pudrem z musem jabłkowym i śliwkowym sosem zwetschkenröster. Podobno deser, który w Austrii jada się również jako słodkie danie główne, został wymyślony dla Sissi. Cesarzowa jednak, całe życie dbająca o linię, nie była nim w ogóle zainteresowana. Co innego Franciszek Józef I, jej mąż. Ten pałaszował puszysty deser z taką radością, że omlet od tamtej pory nazywany jest cesarskim (Kaiser to po niemiecku cesarz).

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn – omlet cesarski, dobre na śniadanie, obiad i deser

Topfenstrudel
Strudle w Tyrolu podaje się w wersji zarówno wytrawnej, jak i słodkiej; do najsłynniejszych należy ta z jabłkami, czyli apfelstrudel. Ale żeby nie było zbyt zdrowo i owocowo, jest jeszcze strudel z twarogiem, czyli topfenstrudel właśnie. To zawinięty w rulon ciasta deser pełen białego soczystego farszu z twarogu, ze śmietany, z jajek, masła i oczywiście cukru pachnącego aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Smakował mi szczególnie w trakcie zamieci, którą obserwowałam z sali Mountain VIP Club w Alpenhaus, jednej z najwyżej położonych restauracji w Alpach – można tam dotrzeć w kilka minut z górskich stacji kolejek linowych Silvrettabahn i Fimbabahn w Ischgl.

Topfenstrudel
Topfenstrudel – strudel ze słodkim twarogiem

Schnapps
Podaje się go pod koniec posiłku – i całkiem słusznie, bo tylko on pomoże strawić to wszystko, co wcześniej opisałam. Chociaż ten 40-procentowy owocowy destylat sam do najmniej kalorycznych nie należy.

 

nakarmiona starecka schnapps austria-1
Schnapps z widokiem na stok

Czy zdarza wam się równie kaloryczna dieta? Kto przyzna się do pobicia swojego rekordu tej zimy?  🙂

nakarmiona starecka wine break austria see-1

Podobał Ci się mój artykuł? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!

Partnerem postu jest Austria.info