Pasta z kurkumy i natki pietruszki na poprawienie odporności

Ale ta zima mnie dojechała. Przeleżałam – z małymi przerwami – niemal miesiąc w łóżku. Najpierw ścięła mnie grypa, którą przywiozłam ze Sztokholmu, a potem, po dwóch tygodniach wychodzenia z gorączki, wyszłam na chwilę z domu, by złapać kolejne przeziębienie. Strasznie mnie to wszystko wymęczyło i zdołowało przy okazji – nie byłam w stanie oddać w terminie tekstów, a bardzo nie lubię zawalać dedlajnów, ani nie mogłam podróżować – przepadł mi m.in. ostatni w tym sezonie wypad na narty w Szwajcarii.

food pharmacy kurkuma

Zastanowił mnie ten spadek odporności. Radziłam się Was na Instagramie, jak ją sobie poprawić. Dziękuję za wszystkie rady – parę z nich wykorzystałam. Popijałam m.in. złote mleko, czyli napar z kurkumy, imbiru, goździków i pieprzu z odrobiną oleju kokosowego, który przygotowuje się na mleku roślinnym, dużo melisy a także naparu z oregano.

food pharmacy kurkuma

Zrezygnowana przeglądałam też książkę, po którą zawsze sięgam w poszukiwaniu zdrowych przepisów. Z Food Pharmacy autorstwa Liny Nertby Aurell i Mii Clase mam już parę ulubionych, np. na krem z dyni, owsiankę i wegański coleslaw. Tym razem wpadł mi w oko „przeciwzapalny dip z kurkumy”.

food pharmacy kurkuma

To pasta, którą ukręca się z samych poprawiających odporność bakteriobójczych składników. Efekt jest zaskakujący – to słodko-kwaśny pyszny dip, w którym można zanurzać surowe czy gotowane warzywa, doprawiać nim zupy i generalnie wszelkie dania, czy po prostu zjadać z dobrym chlebem.

food pharmacy kurkuma

Zachwyciła mnie mocnym smakiem i obecnie zjadam już trzeci jej słoiczek. Koniecznie ją wypróbujcie! Pamiętajcie tylko, by dokładnie trzymać się proporcji. Jestem pewna, że się w niej rozsmakujecie i wejdzie do Waszego stałego repertuaru nie tylko zimą!

food pharmacy kurkuma

Pasta z kurkumy i natki pietruszki na poprawienie odporności

  • 2 łyżki mielonej kurkumy (ja robiłam z dodatkiem świeżej, ale w proszku też może być)
  • 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju kokosowego
  • 100 ml pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 pomidorki koktailowe (ja użyłam pomidorów pelati z puszki)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • trochę wody
  • 2 daktyle
  • świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą, gładką pastę, w razie potrzeby dodajemy więcej wody.

Podobał Ci się przepis? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!