Roślinny, łatwy do zrobienia, najlepiej w towarzystwie, w grupie znajomych, z dzieciakami, zespołowo i z humorem. Inspiracja oczywista, to szwedzki klasyk smörgåstårta. Tam jednak tradycyjnie występują krewetki czy inne łososie. U mnie buraki, ziemniaki i awokado. Możecie je wymienić na jakieś inne ulubione składniki. Pamiętajcie jednak, że przyda się tu coś kwaśnego do doprawienia (u mnie sok z cytryny i kapary), żeby całość nie była zbyt monotonna. A same dekoracje można jeszcze bardziej podkręcić w stronę klimatów weselnych. Co Wam będziecie podpowiadać wiosenna fantazja!
Wielkanocny tort kanapkowy
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- olej do smażenia
- 2 łyżki kaparów
- pół małej czerwonej cebuli
- 80 g majonezu
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku
- 4 duże kromki chleba tostowego
- 1 awokado
- sok z połówki cytryny
- 150 g ugotowanego buraka
- 200 g kremowego białego serka / wegańskiego zamiennika
- rzodkiewki i zielenina do dekoracji
- sól i pieprz
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej ziemniaki, aż się ładnie zrumienią. Przygotowujemy sos do ziemniaków. Kapary i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z połową majonezu, dodajemy curry w proszku, mieszamy. Talerz, na którym będziemy układać tort, smarujemy niewielką ilością majonezu, po to by tort nam z niego nie zjechał. Na majonezie umieszczamy pierwszą kromkę chleba. Układamy na niej pokrojone w plasterki awokado. Solimy je i skrapiamy sokiem z cytryny. Awokado przykrywamy kolejną kromką pieczywa. Smarujemy ją połową przygotowanego wcześniej sosu do ziemniaków, czyli majonezem z kaparami, cebulką i przyprawą curry. Następnie układamy ziemniaki. Przykrywamy je kromką pieczywa posmarowanego drugą połową sosu do ziemniaków. Na wierzchu kromki układamy kolejną warstwę naszego tortu. Tym razem z pokrojonych w plastry buraczków. Przykrywamy ją posmarowaną majonezem kromką, przyciskamy i możemy zabierać się za dekorację tortu.
Jego wierzch, jak i każdy z boków, dokładnie smarujemy kremowym serkiem. Wygładzamy powierzchnię, a następnie dekorujemy ją zieleninką. Podstawę tortu możemy ozdobić np. prażoną cebulką. Później listkami roszponki, a krawędź – kiełkami brokułu lub rzeżuchą. Sam wierzch tortu rzodkiewką, pestkami słonecznika i paroma kaparami. Tort kanapkowy, kroimy i jemy jak tort: nożem i widelcem.
Wesołych świąt!