Przetwory 2013

Zrób jeden słoik, a będziesz chciał więcej. Tak było w moim przypadku. Miałam ochotę zawekować wszystkie skarby lata i jesieni, a potem zabrać je ze sobą w podróż przez złe i zimne miesiące reszty roku. Poniekąd się udało.

Przepisy zawierają proporcje dla jednego średniego słoika przetworów. Podane ilości jednak potraktujcie tylko jako wskazówkę. Każdy z nas inaczej chce zapamiętać lato – jedni lubią słodkie wspomnienia, a inni lekko kwaśne miny niedosytu.

Maliny z czekoladą, wanilią i lawendą

  • opakowanie malin
  • tabliczka czekolady
  • strąk wanilii
  • ¼ szklanki kwiatów lawendy

Maliny redukujemy na patelni. Dorzucamy pokruszoną czekoladę, mieszamy, czekamy, aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy zawartość strąka wanilii i wrzucamy go do smaku. Mieszamy. Wsypujemy kwiaty lawendy. Kiedy masa będzie gęsta, próbujemy – jeśli trzeba, dosładzamy. Wyjmujemy strąk wanilii, przekładamy do wyparzonego słoja. Zakręcamy, stawiamy dnem do góry i zostawiamy tak aż do wystygnięcia.

Gruszki w czerwonym winie

  • 3 gruszki odmiany Konferencja
  • 3 szklanki czerwonego, półwytrawnego wina
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 4 strączki kardamonu
  • laska cynamonu
  • parę goździków

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Obgotowujemy krótko. Wkładamy do wyparzonego słoja. Do garnka wlewamy wino i wrzucamy resztę składników – cukier, rozbite w moździerzu strąki kardamonu, laskę cynamonu, goździki. Gotujemy przez chwilę na małym ogniu, a następnie przelewamy do słoja. Zakręcamy, stawiamy dnem do góry i zostawiamy tak aż do wystygnięcia.

Powidła śliwkowo-czekoladowe (przepis zainspirowany recepturą mamy Kozak, Anny)

  • 10 słodkich krajowych śliwek
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki wiśniówki
  • ¼ strączka chili
  • ¾ tabliczki czekolady (resztę zjadamy w trakcie żmudnych przygotowań)

Śliwki kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Wrzucamy na patelnię, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i dusimy, ciągle mieszając (łatwo przywierają do dna). Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. Kiedy się rozpuści, dolewamy wiśniówkę, wkrajamy cieniutko pocięte chili. Smażymy ok. 2 godzin (im dłużej, tym lepiej, ja nie należę od osób cierpliwych), próbujemy. Przekładamy zawartość do wyparzonego słoja. Zakręcamy, stawiamy dnem do góry i zostawiamy tak aż do wystygnięcia.

Konfitura z gruszek, cebuli z dodatkiem imbiru i aromatu trawy cytrynowej

  • 3 gruszki odmiany Konferencja
  • 4 duże cebule
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki rodzynek
  • pałka trawy cytrynowej
  • gruby plaster imbiru
  • cytryna
  • pieprz

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Cebule kroimy w pierścienie. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili owoce puszczą sok, dorzucamy wtedy cukier, rodzynki, rozgniecioną pałkę trawy cytrynowej, posiekany w drobniutka kostkę imbir. Mieszamy, próbujemy. Wyciskamy cytrynę przez palce, by wyłapać pestki – dodajemy soku wedle uznania. Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku i wyjmujemy trawę cytrynową. Przekładamy zawartość do miski, miksujemy niezbyt dokładnie, przekładamy do wyparzonego słoja. Zakręcamy, stawiamy dnem do góry i zostawiamy tak aż do wystygnięcia.

Słodkie ogórki

  • 4 małe gruntowe ogórki
  • 50 ml octu
  • 250 ml wody
  • pół szklanki cukru
  • parę kulek ziela angielskiego
  • parę listków świeżego estragonu
  • łyżka gorczycy

Ogórki kroimy w plasterki, wrzucamy do wyparzonego słoika, razem z gorczycą i zielem angielskim. Zagotowujemy wodę z octem i cukrem. Zalewamy ogórki marynatą, na wierzch kładziemy świeży estragon. Zakręcamy słoik, stawiamy dnem do góry i zostawiamy tak aż do wystygnięcia.

Borowiki w zalewie miodowo-octowej

  • 2 garście malutkich borowików
  • 50 ml octu
  • 200 ml wody
  • miód
  • 1 mała cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Grzyby obgotowujemy przez 8-10 minut. Przekładamy do wyparzonego słoika. Zagotowujemy wodę z octem, zielem i liściem. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku miodem. Marynata powinna być słodka. Do grzybów dodajemy pociętą w krążki cebulę, zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik, stawiamy dnem do góry i zostawiamy tak aż do wystygnięcia.

Cukinia w zalewie octowej w curry

  • 1 cukinia
  • 50 ml octu
  • 250 ml wody
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki curry
  • łyżka gorczycy
  • łyżka kozieradki
  • parę ziaren pieprzu

Cukinię kroimy w plasterki, wkładamy do wyparzonego słoja. Wodę zagotowujemy z octem i cukrem. Mieszamy, dodajemy curry. Do słoika wrzucamy pieprz, kozieradkę, gorczycę, zalewamy wszystko marynatą. Zakręcamy słoik, stawiamy dnem do góry i zostawiamy tak aż do wystygnięcia.

 

Podobne wpisy

Pin It on Pinterest