Przepis pochodzi z książki Food Pharmacy autorstwa Liny Nertby Aurell i Mii Clase . Ich „przeciwzapalny dip z kurkumy” jest pastą z samych poprawiających odporność bakteriobójczych składników.
Efekt jest zaskakujący – to słodko-kwaśna pasta z kurkumy i natki pietruszki, w której można zanurzać surowe czy gotowane warzywa, doprawiać nią zupy i inne dania, czy po prostu zjadać z dobrym chlebem.
Zachwyciła mnie mocnym smakiem i zjadam już trzeci jej słoiczek. Koniecznie ją wypróbujcie! Pamiętajcie tylko, by dokładnie trzymać się proporcji. Jestem pewna, że się w niej rozsmakujecie i pasta z kurkumy i natki pietruszki wejdzie do Waszego stałego repertuaru nie tylko zimą!
Pasta z kurkumy i natki pietruszki na poprawienie odporności
- 2 łyżki mielonej kurkumy (ja robiłam z dodatkiem świeżej, ale w proszku też może być)
- 4 łyżki tłoczonego na zimno oleju kokosowego
- 100 ml pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 pomidorki koktailowe (ja użyłam pomidorów pelati z puszki)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- trochę wody
- 2 daktyle
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą, gładką pastę, w razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Podobał Ci się przepis? Kliknij „Lubię to!” lub „Udostępnij”. Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!