Koreańskie sprężynki
(Porcja dla 2 głodnych osób)
- 2 opakowania instant noodli
- olej do smażenia
- 8 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- parę liści kapusty pekińskiej
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub innego słodziku
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 szczypty płatków gochugaru
- sezam i szczypiorek do dekoracji
W garnku zagotujemy wodę, na patelnie wlewamy olej. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki, następnie dodajemy pokrojony również w plasterki czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki liście kapusty pekińskiej.
W przygotowaniu tego makaronu liczy się szybkość!
Gdy warzywa zmiękną – do gotującej się wody wkładamy makaron. Musimy te dwie czynności ze sobą zsynchronizować. Inaczej podsmażone wcześniej warzywa mogą zbytnio zmięknąć i stracić swoją przyjemną chrupkość. Makaron gotujemy chwilę, wystarczą 2 minuty. Od razu przekładamy go na patelnie i mieszamy z resztą składników.
Czym doprawiamy?
Dodajemy sos sojowy, cukier, olej sezamowy oraz około 100 ml wody po gotowaniu makaronu. Całość przyprawiamy płatkami gochugaru. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż płyn po gotowaniu makaronu nieco odparuje. Serwujemy makaron udekorowany sezamem i szczypiorkiem.