Fasola: 4 proste, tanie i pyszne przepisy!

Zwykła biała fasola, a tyle możliwości. Świetnie wypada jako dodatek, ale jest na tyle atrakcyjna, że powinna stanowić główny składnik potraw. Oto bardzo proste i tanie przepisy, które powstały w czasie kwarantanny na bazie zaledwie paru składników. Wzięły się z totalnego braku i pustej spiżarni. Dlatego lista składników jest krótka – nie ma tu nic wymyślnego, choć całość jest zaskakująco przepyszna. Te wspaniałe potrawy wyczarujecie z resztek znalezionych w lodówce.

prosty przepis na fasole
Pieczona fasola z pomidorami i bakłażanami
prosty przepis na fasole
Grzanki ze smalcem z fasoli

PIECZONA FASOLA Z POMIDORAMI I BAKŁAŻANAMI
(przepis na dużą brytfankę, 5 l)

  • 500 g suszonej fasoli
  • 3 bakłażany
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 200 ml wody

Namaczamy fasolę na całą noc. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości ok 45 min. Pod koniec gotowania dodajemy do wody odrobinę soli. Bakłażany kroimy w centymetrową kostkę. Obsmażamy je na patelni, żeby złapały kolor. Przekładamy do brytfanki razem z ugotowaną fasolą. Na patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Przekładamy je do brytfanki, mieszamy solą i pieprzem, dolewamy wodę i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jemy! Fasola smakuje wybornie także następnego dnia na zimno.

SMALEC Z FASOLI A LA JADŁONOMIA
(6/8 porcji)

  • 500 g suszonej fasoli
  • sól
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • pieprz, suszony majeranek

Fasolę trzeba namoczyć na całą noc. Wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości ok 45 min. Pod koniec gotowania dodajemy do wody odrobinę soli. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gdy przyprawy zaczną pachnieć dorzucamy cebulę i ją solimy. Smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Cebula powinna się apetycznie przyrumienić i nabrać przyjemnego słodkiego aromatu. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, po chwili zdejmujemy patelnię z ognia, wyjmujemy ziele i liść laurowy. Fasolę miksujemy z połową cebuli i czosnku, drugą połowę zachowujemy do wymieszania na koniec. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Smalec najlepiej zjeść na kromce świeżego chleba albo gorącej grzance. Jeśli zastanawiacie się, gdzie go teraz można kupić, to dla mieszkańców Warszawy przygotowałam post ze ściągawką: gdzie kupić dobry chleb na zakwasie.

prosty przepis na fasole
Fasola z sosem cytrynowym i grzankami
prosty przepis na fasole
Fasola z porem i wędzoną papryką

 

FASOLA Z SOSEM CYTRYNOWYM I GRZANKAMI
(6 porcji)

  • 500 g suszonej fasoli
  • sól
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml oliwy extra vergine
  • 3 kromki chleba
  • pieprz, suszone oregano

Fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok godziny (wcześniej namaczamy ją na całą noc). Fasola powinna być bardzo miękka ale nie rozpadać się.Robimy sos cytrynowy: żółtka łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny i sporą ilością soli. Powoli wlewamy olej do momentu aż sos mocno zgęstnieje. Następnie powoli wlewamy 50 ml oliwy, cały czas mieszając. Próbujemy sos, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Sos powinien być mocno słony i kwaśny.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, chleb rwiemy na malutkie kawałki i smażymy na rumiany kolor.

Nakładamy fasolę na talerze i dolewamy trochę wody po jej gotowaniu. Danie skrapiamy oliwą, dodajemy pieprz i szczyptę oregano. Obsypujemy chrupiącymi grzankami i dekorujemy dużym kleksem sosu cytrynowego.

FASOLA Z POREM I WĘDZONĄ PAPRYKĄ
(4 porcje)

  • 300 g zielonych końcówek z pora
  • 4 ząbki czosnku
  • olej roślinny do smażenia
  • sól
  • 1 łyżka suszonej wędzonej papryki w proszku
  • 400 g ugotowanej odsączonej fasoli
  • sos sojowy
  • pieprz
  • szczypiorek

Pora siekamy w cienkie półplasterki, a czosnek najdrobniej jak się da. Rozgrzewamy patelnię, podsmażamy na niej pora. Gdy zmięknie delikatnie go solimy i dodajemy czosnek. Chwilę wszystko podsmażamy po czym dodajemy wędzoną paprykę. Gdy zacznie uwalniać swój aromat dodajemy fasolę i dolewamy odrobinę wody, aby przykryła wszystkie składniki na patelni. Dusimy je do momentu, aż płyn zredukuje się o połowę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem, obsypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Możemy jeść solo, z jajkiem sadzonym lub np polentą.

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie. Zapraszam!