Piękne i smaczne. Kwiaty cukinii. Zerwijcie ich trochę i pędźcie do kuchni. Oto dwa proste przepisy.
Tarta z żeńskimi kwiatami cukinii
6/8 porcji, czas przygotowania: ok 2 godzin
Ciasto:
- 250 g mąki
- 170 g zimnego masła
- 60 g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Mąkę „siekamy” razem z masłem. Następnie ucieramy rękami, aby składniki się połączyły. Dodajemy wodę, cukier, sól i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy. Obsypaną mąką formę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto podpiekamy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Farsz:
- 5 kwiatów cukinii (wraz z małą cukinią)
- 1 łyżka masła
- 1 posiekana papryczka chili
- 2 posiekane ząbki czosnku
- ½ posiekanej cebuli
- 400 ml kwaśnej śmietany 18 %
- 3 łyżki startego sera pecorino
- 3 jajka „zerówki”
- sól i świeżo mielony pieprz
Kwiaty oddzielamy od cukinii, kroimy ją w małe kawałki i podsmażamy na maśle wraz z chili, czosnkiem i cebulą. Gdy składniki trochę przestygną, mieszamy je ze śmietaną, pecorino i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wylewamy na podpieczony spód tarty. Na wierzchu układamy kwiaty i zapiekamy tartę w 200 stopniach przez około 40 minut.
Co zrobić z dojrzałą cukinią? Tu znajdziesz przepis na Carpaccio z cukinii z oliwą i parmezanem!
Trofie z żeńskimi kwiatami cukinii i owczym serem
2 porcje, czas przygotowania: ok 15 min
- 240 g świeżego makaronu trofie
- 2 łyżki masła
- 1 posiekany ząbek czosnku
- ½ posiekanej małej cebuli
- 4 żeńskie kwiaty cukinii (wraz z małą cukinią)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- miękki, dojrzewający ser owczy
- sól i świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła. Szklimy czosnek z cebulą. Następnie dodajemy kwiaty cukinii i same cukinie. Dolewamy wino. Czekamy, aż odparuje. Gdy makaron się ugotuje, przekładamy go na patelnię i dolewamy 100 ml wody z gotowania. Czekamy, aż makaron zaabsorbuje prawie cały płyn z patelni. Pod koniec dodajemy drugą łyżkę masła i doprawiamy do smaku. Podajemy z kawałkami sera.