Twój Kucharz – szczere jedzenie w szczerym polu

Wydawało mi się, że za MOCAK-iem kończy się świat Zabłocia i rozpoczyna nicość – dotychczas nigdy nie byłam zmuszona przekroczyć okalających go murów. Tymczasem okazało się, że rośnie tam nowe miasto, eleganckie, czyste i uporządkowane. Droga do niego wiedzie jeszcze przez rozkopy, wśród pogwizdujących na widok gołej damskiej łydki budowlańców, ale na końcu czeka nagroda w postaci obiadu. Życzliwa sprzedawczyni z Żabki pomaga mi do niego dotrzeć. „Tego kucharza pani szuka? Za zakrętem jest” – mówi.

Twój Kucharz Kraków

Twój Kucharz gotuje w środku karczowanej kostką Bauma, zmęczonej, pofabrycznej dzielnicy Krakowa i doskonale wie, czego trzeba rekonwalescentom po przejściach. Dania są oparte na sezonowych produktach w świeżych, ale nie przekombinowanych zestawieniach. Zamówiony przeze mnie obiad ma charakter niemal sanatoryjny, za co jestem szczególnie wdzięczna, ponieważ mój sterany pracą w gastronomii żołądek jest w podobnym stanie jak poprzerastana brzozami, zasmolona ruina vis-à-vis restauracji.

Twój Kucharz Kraków Twój Kucharz Kraków

Zupa rybna to klarowny, esencjonalny bulion, niezmącony żadnym magicznym „ziarenkiem smaku”, a jedynie przełamany lekką pikanterią chili. Pływają w nim kawałki dorsza, chrupiące wstążki surowej marchewki, słodki i równie jędrny fenkuł, świeża kolendra i pomidorki koktajlowe (16 zł).

Twój Kucharz Kraków

Danie główne, pozbawione na moją prośbę pęczaku, prócz polędwicy z dorsza mieści na talerzu godną reprezentację warzywniaka (52 zł). Są tu karmelizowane jabłuszka i krążki pora, pieczone szalotki, seler naciowy, szparagi oraz wyjątkowo efektowna młoda marchewka. Jest też symboliczna morska piana, przypominająca, skąd dorsz przywędrował do Krakowa, przygotowana na bazie bulionu rybnego, soku z cytryny i zapewne modnej tekstury, bo podejrzanie klei się do zębów.

Twój Kucharz Kraków

Nie jestem w stanie dokończyć głównego dania – porcja jest na miarę apetytu pogwizdującego budowlańca z rusztowania obok – odstawiam je jednak na bok z satysfakcją, bo dawno nie próbowałam tak prostej, opartej tylko na smaku produktu kompozycji, która w dodatku cieszy również oko.

Twój Kucharz Kraków

Już wiem, że za MOCAK-iem nie ma nicości, jest szczere – jak pole wokół – jedzenie, dla którego warto przekraczać niewidzialne granice. Zwłaszcza że menu w tym miejscu zmienia się co tydzień, a wraz z nim dobór wina.

Twój Kucharz
ul. Ślusarska 3
Kraków (Zabłocie)
Godziny otwarcia: wt.-sob.:12:00-22:00; niedz.: 12:00-20:00