Om Nom Nom – Abstrachuje jedzą sushito

Jeszcze do niedawna na zakładanie facebookowego profilu restauracji przed jej otwarciem środowisko kulinarne reagowało szczerym szyderstwem, podobnie jak środowisko modowe na zatrudnianie popularnych na Instagramie szafiarek zamiast profesjonalnych modelek z wybiegu. Czasy jednak szybko się zmieniają i dziś już niemal wszyscy próbują skorzystać z dobrodziejstw internetu, przeklikując się do realu. Coraz mniej płaci się gwiazdom, by te uświetniły otwarcie nowego miejsca, paradując do niego po czerwonym dywanie, bo samemu przecież można zostać autocelebrytą. Przyzwyczajajcie się do myśli, że od teraz restauracje będą otwierać tak zwani influencerzy. Czym różnią się od poczciwych i znanych nam już trendsetterów? Robią hajs w internecie. Tak jak chłopaki z Abstrachuje, kręcące gimbazowe skecze na YouTubie. Nie będę się wygłupiać i pisać, że próbowałam się nimi rozbawić, bo mi się to nie udało, ale paru milionom użytkowników już tak. Dla ścisłości: półtora miliona użytkowników subskrybuje profil Abstrachuje na YouTubie, każdy nowy odcinek oglądają kolejne dwa miliony, a ich Facebooka śledzi milion osób. Nic dziwnego, że Abstrachuje zaczęli ubierać, a niedawno również karmić swoich fanów. Na nich najlepiej się zarabia, bo to grupa podwyższonego, konsumpcyjnego ryzyka w wieku 13-20 lat.

Om Nom Nom, Abstrachuje
Om Nom Nom, Abstrachuje

Czym Abstrachuje futrują swoje dzieci? Po cichu liczyłam, że gorszącymi kaloriami w stylu kulinarnych wagarów, jak u Mr. Pancake czy ŚRD/PŁD ociekających czekoladowymi polewami o smaku balonowej gumy. Ale w Om Nom Nom, które prowadzą ze wspólnikami z klubu Bal i restauracji BąTą, w porównaniu z wcześniej wymienionymi lokalami jest zadziwiająco poprawnie politycznie.

Rolka z krewetką, Om Nom Nom, Abstrachuje
Rolka z krewetką, Om Nom Nom, Abstrachuje
Rolka z krewetką, Om Nom Nom, Abstrachuje
Rolka z krewetką, Om Nom Nom, Abstrachuje
Rolka z tuńczykiem i srirachą, Om Nom Nom, Abstrachuje
Rolka z tuńczykiem i srirachą, Om Nom Nom, Abstrachuje

Abstrachuje w Om Nom Nom podają sushito, czyli sushi w formie burrito. W menu przetłumaczonym na emotikony dla młodzieży o mniejszym zasobie słownictwa przewijają się zarówno azjatyckie, jak i meksykańskie akcenty: kimchi, edamame, tempura, hoisin, tofu, panko z jednej strony, a jalapeño, guacamole i pasta z fasoli z drugiej. Poza gotowymi propozycjami można składniki komponować samemu, ryż wymienić na udon lub komosę, a nori na papier sojowy lub tempurę. Jednak wszystko złożone razem nie różni się specjalnie niczym od popularnych i tanich „rolek” sushi, które dostaniecie w każdej galerii handlowej. Zupełnie bez wyrazu jest rolka z krewetką w tempurze, majonezem, sałatą i porem (15 zł), a także tuńczyk z rzepą, ze srirachą, z porem, majonezem i ogórkiem (15 zł), jak również sushito dwa razy większe od rolek i bogatsze w składniki z krewetkami, ośmiorniczkami i kalmarami zawiniętymi w nori z ogórkiem, ze szczypiorkiem, z sałatą i sosem pomidorowym (29 zł). Kelnerka podpytana o najczęściej zamawiane przez młodzież sushito podaje zarazem podpowiedź kierunku, który być może powinno obrać Om Nom Nom: sushito z… karkówką.

Sushito, Om Nom Nom, Abstrachuje
Sushito, Om Nom Nom, Abstrachuje

Om Nom Nom może się okazać za drogie dla gimbazy, a za tanie i zbyt fastfoodowe dla dorosłych. Wszak przyjęło się u nas uważać, że sushi to luksusowy towar wymagający godnej, eleganckiej oprawy, co zdają się potwierdzać kolejne plajty tanich suszarni w niezbyt reprezentatywnych miejscach miasta. Jestem jednak przekonana, że Abstrachuje nawet porażkę będą w stanie przekuć na dobrze klikający się sukces.

 

Om Nom Nom
ul. Krucza 41/43
Warszawa
godz. otwarcia: pon.-niedz., 12-22