Nakarmiona Starecka: blog kulinarno-podróżniczy

Basia Starecka
Fot. Albert Zawada/Gazeta

Nazywam się Basia Starecka. Jestem podróżniczką, blogerką, ale przede wszystkim dziennikarką.

Na moim blogu znajdziecie recenzje restauracji, relacje z podróży kulinarnych, przewodniki i przepisy.

Podróżując po świecie nie boję się ryzykować i próbować obcych kulturowo potraw. Jadłam m. in. żywą ośmiornicę, jajo z rozwiniętym kaczym embrionem, kiszone szwedzkie śledzie, ślimaki morskie, całe grillowane przepiórki, zupę z wieprzowej krwi, wieprzową krtań, macicę i wymiona, spermę dorsza, morskiego penisa, surowe kraby i homary. Wierzę jednak, że największe smakołyki jeszcze przede mną, bo nigdy nie tracę apetytu na przygody.

Od 8. roku życia prowadzę dziennik, od 18. – współpracuję z prasą. Pierwsze doświadczenia zdobywałam w wydawanym w latach 1957-2006, nieistniejącym już, ale ważnym dla wielu pokoleń kobiet w Polsce magazynie dla dziewcząt „Filipinka”. W czasie studiów publikowałam wywiady i reportaże między innymi w „Newsweeku”, „Aktiviście”, „Sukcesie” oraz „Urodzie”, nakręciłam także pełnometrażowy dokument o emigracji zarobkowej w Ameryce „American dream”. Później, już jako etatowy redaktor, zajmowałam się tematyką ekonomiczną i finansową; następnie objęłam stanowisko wydawcy w dziale biznesu w Grupie Zwierciadło. W 2011 roku to samo wydawnictwo zaproponowało mi prowadzenie autorskiego bloga Nakarmiona Starecka na portalu Zwierciadlo.pl. Latem 2012 roku przyjęłam propozycję pełnienia funkcji zastępczyni redaktorki naczelnej powstającego wówczas magazynu kulturalno-kulinarnego „KUKBUK” , a także stanowiska redaktorki prowadzącej jego wydanie internetowe. Po pięciu latach pracy w „KUKBUK-u” postanowiłam zamienić etat na freelance. 

Obecnie moje teksty możecie poczytać w Wysokich Obcasach, w stołecznym wydaniu Gazety Wyborczej, weekendowym wydaniu Gazeta.pl oraz w magazynie National Geographic Traveler.

SZKOŁA GOTOWANIA STARECKIEJ – CYKL W WYSOKICH OBCASACH

  1. Jak elegancko pociąć warzywa i zrobić jarski bulion?
  2. Jak zrobić jajko w koszulce? 
  3. Jak ze steku nie zrobić podeszwy? 
  4. Jak zrobić raviolo con uovo?
  5. Jak zrobić risotto? 
  6. Jak przygotować święta: na słono i na słodko?
  7. Jak zrobić wołowinę po burgundzku? 
  8. Jak upiec apfelstrudel? 
  9. Jak usmażyć i wyfiletować surowe śledzie? 
  10. Jak przygotować jaja na Wielkanoc?
  11. Jak zrobić curry z jagnięciny? 
  12. Jak zrobić kiełbasę w domu?
  13. Jak zrobić koreańskie pierożki mandu z kimchi?

SZKOŁA PODRÓŻOWANIA – WAKACYJNY CYKL W WYSOKICH OBCASACH

 C.D. TEKSTÓW DLA WYSOKICH OBCASÓW

  1. O Motomamach 
  2. O jedzeniu kwiatów z Ewą Pe 
  3. O Mai Sobczak i jej ajurwedyjskiej filozofii żywienia 
  4. O zupie pho i małżach z Zalewu Zegrzyńskiego z Linh Nguyen 
  5. O kurach co szkolą menedżerów 
  6. O podróżniczkach, smakoszkach 
  7. O zdolnych polskich ceramiczkach: Malwinie Konopackiej, Basi Turkiewicz, Tosi Kiliś i Agacie Klimkowskiej 
  8. O kanapkach Pana Inżyniera 
  9. O dobrym jedzeniu, czyli o książce Agaty Michalak 
  10. O moich biednych, zmęczonych kulinarnym ekscesami kiszkach
  11. O koreańskiej saunie 
  12. O AleFantach, boksach subskrypcyjnych
  13. O twórcach niezwykłej kwiaciarni Floks w Sopocie
  14. O beskidzkiej Chacie Wędrowca i jej gospodarzach, twórcach słynnego naleśnika giganta z jagodami
  15. O Polaku, który robi karierę w koreańskiej telewizji
  16. O Marcie, właścicielce krakowskiej Cafe Lisboa wypiekającej pastel de nata
  17. O pierwszych kosmetykach Resibo, Hagi i Jan Barba
  18. O roślinnym ramenie w Vegan Ramen Shopie
  19. O książce kucharskiej kapitana Kacperaszka
  20. O męskiej pielęgnacji
  21. o Oli Hercules
  22. o koreańskiej sztuce odpoczynku 

NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER

STOŁECZNE WYDANIE GAZETY WYBORCZEJ

WEEKENDOWE WYDANIE GAZETA.PL

  1. Przewodnik po stołecznych koktajlbarach
  2. Ranking warszawskich kawiarni
  3. Przewodnik po wrocławskich restauracjach, barach i kawiarniach
  4. Przewodnik po poznańskich restauracjach, barach i kawiarniach
  5. Wywiad z rzeźnikiem Grzegorzem Kwapniewskim
  6. Wywiad z Luizą Trisno, szefową kuchni restauracji Ramen Girl
  7. Wywiad z Jackiem Szklarkiem, prezesem polskiego oddziału Slow Food
  8. Wywiad z mistrzem baristów Sławkiem Saranem
  9. Wywiad ze Sławkiem Sendzielskim o ogrodowych obciachach
  10. Wywiad z Adamem Chrząstowskim o kondycji Rzeczpospolitej Grillowej
  11. Wywiad z Japończykiem, Shoji Okadą, o polskich przekleństwach 
  12. Przewodnik po Kraju Basków
  13. Wywiad z Polakiem, który warzy piwo w Wietnamie
  14. Wywiad z Tomkiem Roehrem, twórcą pierwszego w Polsce baru „zero waste”
  15. Przewodnik po Bukareszcie
  16. Wywiad z koreańskim Bj’em Banzzem prowadzącym kanał mukbang

WERANDA WEEKEND

Czasami zamieniam się rolą z innymi dziennikarzami i to ja jestem odpytywana.

Nakarmiona Starecka jest również na Facebooku i Instagramie.

Kontakt: basia.starecka@gmail.com