utworzone przez basia | kwi 26, 2023 | Przewodniki
Niech się schowa Rzym ze swoim lansem na Via Del Corso. Bolończycy mają coś lepszego. Najdłuższe na świecie arkady! Czterdziestokilometrowa trasa pod średniowiecznymi podcieniami. Latem znajdziemy tam schronienie przed upałem, a jesienią przed deszczem. Spacerując pod...
utworzone przez basia | kwi 10, 2023 | Blog, Recenzje
Marzec zaczęłam jak na babcię przystało. Dekorowałam mieszkanko, ustawiałam kwiaty w wazonikach i smażyłam grzanki z jajcem i serem. Byłam też babcią zagraniczną, bo umówiłam się na bingo z koleżankami. BINGO! Wieczory gier i zabaw regularnie organizuje teraz Paloma...
utworzone przez AKUadmin | kwi 9, 2023 | Przepisy
Kremowe, rozgrzewające i w pełni roślinne curry. Nie wymaga użycia pasty curry, bo bazuje na paru przyprawach i dodatku mleczka kokosowego. Curry na skróty, ale nie w smaku. Tu poczujecie prawdziwe bogactwo. Podajcie je z dowolnym ulubionym ryżem, świeżą kolendrą i...
utworzone przez basia | kwi 2, 2023 | HISZPANIA, HISZPANIA, Przewodniki
Industrialne, baskijskie Katowice, położone w malowniczej dolinie. Bilbao swój sukces turystyczny zawdzięcza jednej futurystycznej budowli z blachy tytanowej i szkła. Do tej pory „efekt Guggenheima” omawia się jako case study ruchu taktycznego miasta, które w 1997...
utworzone przez basia | mar 29, 2023 | Przepisy
Od czasu publikacji odcinka mojego podcastu „Z pełnymi ustami” poświęconego omletom, temat jaj nie znika za horyzontem mojego stołu jak i stołu moich słuchaczy. Większość po rozmowie z Mati Pichci ruszyła do kuchni szlifować umiejętność smażenia francuskiego omletu....
utworzone przez basia | mar 23, 2023 | Przepisy
Caciocavallo, jeden z najbardziej charakterystycznych serów z południa Włoch. Produkowany z pełnego mleka krowiego, o ciekawym owalnym kształcie i złocistym kolorze. W smaku słodkawy, podobny w tym nieco do provolone, różni się w zależności od czasu dojrzewania. Im...
utworzone przez basia | lut 28, 2023 | Blog, Recenzje
W warszawskiej gastronomii kryzysu nie widać. Bawimy się tak jakby jutra miało nie być. Kwitnie konsumpcja, kolejki ustawiają się do najmodniejszych i wcale nie najtańszych lokali, otwierają się nowe ale już głośne miejsca, a menu eksplodują nowymi specjałami. Co...
utworzone przez basia | lut 19, 2023 | Blog, POLSKA, Przewodniki, Recenzje
Pierwszą połowę lutego spędziłam na jedzeniu pączków i nie była to konsumpcja bezrefleksyjna. Udało się z niej wyciągnąć parę wniosków, chociażby w formie tekstu dla Gazety Wyborczej. Mimo kryzysu tegoroczne pączki wcale nie straciły animuszu ani też przesadnie nie...
utworzone przez AKUadmin | lut 10, 2023 | Przepisy
Smażony ryż z kimchi. Jedno z popularniejszych dań, które jada się w koreańskich domach. Dlaczego? Bo to świetny pomysł na zagospodarowanie resztek ryżu! Taki przeschnięty i suchy ryż jest zresztą do smażenia najlepszy. Możecie oczywiście ugotować ryż na potrzeby tego...
utworzone przez basia | sty 17, 2023 | Przepisy
Kolejny przepis z Tik Toka? Phi, co to za sztuka rozsmarować masło na drewnianej desce? Przyznam, że ten zamysł sztuką dla mnie jednak jest, ponieważ bliskie jest mi wszystko, co może wyglądać bardziej estetycznie niż zazwyczaj. Dla wielu tysięcy osób, które pod...
utworzone przez basia | sty 16, 2023 | Blog
To był wyjątkowy odcinek mojego podcastu, w którym miałam przyjemność zasiąść na kanapie zarezerwowanej do tej pory dla moich gości. W roli gospodyni „Z pełnymi ustami” wystąpiła zaś niezrównana Angelika Kucińska, dziennikarka, także podcasterka,...
utworzone przez basia | sty 3, 2023 | Przepisy
Bardzo przepraszam, ale ja już jestem zmęczona. Przepis zatem tylko z 4 składników. Będziecie potrzebować: ziemniaków, oleju, jogurtu i chili. Porcja jest na dwie zmęczone osoby. 1 kg ziemniaków trochę oleju mały jogurt (klasyczny lub roślinny) trochę oleju chili...
utworzone przez basia | gru 11, 2022 | Blog
Google opublikował właśnie zestawienie najpopularniejszych wyszukiwań 2022 roku w Polsce. Wśród haseł popularnych znalazło się sporo kulinarnych. Postanowiłam się im przyjrzeć. Co jedliśmy a może bardzo chcieliśmy zjeść w 2022 roku? Dlaczego cukier drożeje? Nasze...
utworzone przez basia | gru 10, 2022 | Przepisy
W porównaniu z naszą polską swojską grzybową – to elegancki i szarmancki gurmandzista. Jest szykowny, wyrafinowany, a jego smak ma więcej niuansów. Zada szyku i zbierze entuzjastyczne recenzje na najbardziej eleganckich przyjęciach. Krem ze świeżych i suszonych...
utworzone przez basia | gru 9, 2022 | Przepisy
Aromatyczne, efektowne i sycące danie. Sprawdzi się zarówno w świątecznym menu jak i na co dzień. Urozmaici dietę w zimniejsze dni. Pęczak z karmelizowaną brukselką, grzybami i parmezanem (4 porcje) 100 g suszonych grzybów 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżka białego...
utworzone przez basia | gru 8, 2022 | Przepisy
Puszyste, wciągające jak popcorn, pełne grzybowego pełnego smaku farszu. Fajna ciekawa przekąska na świąteczny stół o smaku znajomym ale formie nieco innej! Pączki z grzybami (około 25 szt.) 150 g namoczonych suszonych grzybów 50 g świeżych drożdży 500 ml mleka 20 g...
utworzone przez basia | lis 27, 2022 | Przewodniki
Piękna i niezwykła jest stolica Toskanii. Tu narodził się włoski renesans, a także język mający swoje źródło w dziełach florenckich pisarzy: Dantego, Petrarki czy Boccaccia. Przez wieki miasto przyciągało najwybitniejszych artystów, a dzieła wielu z nich można...
utworzone przez basia | lis 25, 2022 | Blog
Dziennikarka kulinarna, Barbara Starecka, stworzyła nowy format podcastu – mlaszczące kulinarne słuchowisko. W każdy niedzielny poranek, można posłuchać nowych rozmów z zaproszonymi gośćmi. Teraz w otoczeniu słodkich deserów można zobaczyć Starecką na sieci...
utworzone przez basia | lis 20, 2022 | Blog
Rozmawia Aleksandra Lubańska-Czubak Wysokie Obcasy, 09.11.2022 Fragment: Lubisz mlaskać. Mlaskanie jest dla mnie oddechem w świecie, w którym wszystko musi być na tip-top. Jest formą wolności i ekspresji, buntem przeciw konwenansom. Moje dzieciństwo przypada na lata...
utworzone przez basia | lis 11, 2022 | Blog, Recenzje
Październik to mój miesiąc (pozdrawiam wszystkie wagi). Piękna złota jesień w tle, a na pierwszym planie wielki zbiór plonów. Pierwszy raz w życiu delektowałam się własnymi jabłkami. Jabłkami z paru jabłonek, które rosną wokół mojej podlaskiej chatki. Każde drzewo...
Strona 3 z 19<<<...234...>>>