Makaron chapaguri: danie z filmu Parasite

Największy przebój kulinarny Korei Południowej ostatnich lat to połączenie dwóch zupek instant. Chapaguri to proste, sycące i pyszne danie. Powstaje z...
Czytaj dalej
nasz ślub w Bukareszcie

Bukareszt: nasz ślub za granicą

Po dekadzie randkowania, a de facto wspólnego mieszkania w konkubinacie, postanowiliśmy się wreszcie ochajtać. Z daleka jednak od naszych rodzin i...
Czytaj dalej
Green Valle w bistro Lala czyli brokuły, jarmuż, awokado, groszek, ogórki, nori

Wegański Wiedeń: moje ulubione adresy

Roślinne jedzenie w samym sercu konserwatywnej Austrii? Przecież to miasto kotleciarzy! Wiedeń kojarzy się ze sznyclem, co nie oznacza wcale, że brakuje...
Czytaj dalej
steirereck slonecznik

Steirereck w Wiedniu: najlepszy lancz w życiu

4 godziny, 33 talerze, a do tego 8 butelek wina. Z takim wynikiem zakończyłam lancz w Steirereck, najlepszej restauracji w Austrii, a siedemnastej na...
Czytaj dalej

Yuba rolls: sajgonki z sexy sojowego kożucha (v)

To "sexy" w tytule przepisu jest trochę żarcikiem. Z premedytacją zestawiam to słowo z innym - "kożuchem", bo ten może niektórych czytelników...
Czytaj dalej
yuba w azjatyckiej sałatce z makaronem

Yuba (tofu skin) w azjatyckiej sałatce z makaronem (V)

Yuba, inaczej zwana tofu skin, to nic innego jak sojowy kożuch. Słowo „kożuch” w języku polskim kojarzy się z jakimś koszmarem z dzieciństwa. W tym...
Czytaj dalej
Chef Panda ul. Konstruktorska 10 c - bułeczki misie panda

Wegańska kuchnia azjatycka w Warszawie

Wydawałoby się, że roślinne mięso pionierskich marek omnipork, beyond meat czy impossible foods jest czymś zgoła innowacyjnym. Nic bardziej mylnego....
Czytaj dalej

Chińska tofucznica małej Marni (v)

Tofucznica to roślinna wersja jajecznicy - zamiast jajek używa się tofu. Na tyle dobrze udaje kurzy produkt, że dobrych parę lat temu przebojem zdobyła...
Czytaj dalej

Humus z kalafiorem (v)

Przepis inspirowany wycieczką do kalafiorowego bistro Miznon i sezonem na głąby. Zwiedzałam Wiedeń, miasto kotleciarzy, gdzie na co dzień jada się...
Czytaj dalej