Aioli – rodzinnie, gwarnie i smacznie!

Moja olsztyńska ziomalka, z którą nie widziałam się prawie 4 lata, przyjeżdża do Warszawy. Oczywiście od razu pytam – czy i co zjemy? Włoskie! – oznajmia. Ruszam więc w poszukiwanie miejsca, które by rozgrzało w zimną i pracowitą sobotę, zachwyciło nas obie, naszych partnerów i synka Agi – Antosia. Wybór pada na Aioli. Jak się okazuje szczęśliwie, bo już od wejścia wita nas roześmiana, zagadująca obsługa, coś niespotykanego w warszawskich lokalach!

Aioli jest przestronne, wypełnione gwarem i smakowitymi zapachami jedzenia. Dostajemy jeden z ostatnich wolnych stolików. Wystrój robi wrażenie – duża, ozdobiona świeżo wypieczonym pieczywem i ziołami otwarta kuchnia, w której można podglądać pracę kucharzy, półki z włoskimi delikatesami, bar-wyspa pośrodku lokalu, duży wspólny stół, fragmenty podłogi w czarno-białą szachownicę, dbałość o detale – frytki podawane w glinianych doniczkach, a pieczywo na zabawnych szpikulcach.

Już bardzo mi się tu podoba, z zapałem i nadzieją zabieram się za przegląd karty. Jest krótka – kanapki, burgery, pizze, pasty i śniadania (trzeba będzie się kiedyś wybrać przed południem). Niestety lokal czeka jeszcze na koncesje, przyjazdu Agi nie oblejemy. Endrju wybiera sandwicha, Aga pizze z prosciutto crudo, mozzarellą, rukolą i pomidorami (29,90 zł), Kuchcik też pizze tyle że z chorizo, czerwoną cebulą, mieszanką serów i zieloną papryką (26,90 zł), ja natomiast postanawiam zapomnieć o zasadzie, że makaronu nie jada się w restauracjach tylko samemu robi w domu, i zamawiam pastę z prosciutto crudo, pieczoną dynią, parmezanem, szałwią i porem (34,90 zł). Antek, jak na młodego mężczyznę przystało, stawia na czekoladowy deser.

Pappardelle z prosciutto crudo, pieczoną dynią, parmezanem, szałwią i porem (34,90 zł)

Pizza z prosciutto crudo, mozzarellą, rukolą i pomidorami (29,90 zł)

Pizza z chorizo, czerwoną cebulą, mieszanką serów i zieloną papryką (26,90 zł)

Sandwiche w Aioli podaje się ze świezym szpinakiem w słoiku oraz frytkami w glinianej doniczce. Ładnie!

Pizze są wyśmienite – cienkie, smaczne ciasto, dobre jakościowo dodatki. Kuchcik pieje z zachwytu nad swoim chorizo, a ja z apetytem wsuwam moją pastę – dynia się cudownie rozkleja, makaron jest świeży i smakuje jajkami, choć nieco jest rozgotowany i brakuje mu smaku zapowiedzianej szałwi. Endrju również chwali kanapkę, choć nie jest w stanie sforsować jej gabarytów.

Aktualizacja
Do Aioli wracam jeszcze parę razy. Przy pierwszym znów jest zachwyt. French Burger (34,90 zł) to wyśmienita brioszka i soczysta, rozpuszczająca się w ustach wołowina.

Próbuje też bagietki podanej w ciekawy sposób, a przede wszystkim bohatera tego miejsca – sosu aioli. Faktycznie, w smaku przypomina bardziej majonez, niż aromatyczną czosnkową pastę. Nie powala.

DLA KOGO?
Dla spragnionych ciepła, domowej atmosfery ludzi stada. Choć i ja, lekko socjopatyczna indywidualistka, odnajduje się w tym gwarze z przyjemnością. Stoliki są oddalone od siebie, a jest tak głośno, że do woli można śmiać się, kłócić czy nawet płakać. W końcu ma być po włosku.

NA JAKĄ OKAZJĘ?
Rodzinną najlepiej, maluchy dostaną kredki i rysowanki do pobazgrania. Są też dla nich specjalne siedziska, a obsługa reaguje na najmłodsze pokolenie z entuzjazmem godnym podziwu (mojego na pewno). Dorośli będą mieli niedługo niezłą zabawę przy barze – sądząc po jego zaopatrzeniu oraz ambitnych planach Aioli, które możemy poznać na FB. Swobodna, radosna atmosfera sprzyjać będzie celebrowaniu jedzenia i spotkań.

ILE KASY?
Ceny Aioli to średnia warszawska. Za pizze, burgery, pasty i sałaty zapłacimy od 19 złotych do 39,90 (to najdroższy makaron z krewetkami i kalmarami).

KONIECZNIE ZAMÓW!
Pizza z chorizo, bardzo dobre jakościowo makarony!

OMIJAJ W KARCIE!
Dużym rozczarowaniem jest sałatka z rostbefem (25,90 zł) – bez sosu i doprawionego mięsa, oraz pizza taleggio (33,90 zł), w której zamiast przyjemnego posmaku serowej penicyliny dominuje karmelizowana cebula. Z pizzą niewiele ma wspólnego, bardziej z cebularzem na słodko.

Aioli Cantine Bar Cafe Deli
ul. Świętokrzyska 18, Warszawa
Otwarte: 09:00 – 02:00

Lokal czeka na koncesje, można płacić kartą